De Militaire Erfenis van Meppel in Nederlands Indië in en voor WO2
Op deze pagina vind je de verhalen over de mannen en vrouwen uit Meppel die voor en tijdens WO2 in het voormalig Ned. Indië hebben gediend.
GEERT KUURMAN
Geert Kuurman is geboren in Meppel op 5 mei 1893 en is woonachtig geweest op het adres Noordeinde 62 te Meppel.
Geert Kuurman, was oorspronkelijk banketbakker, en vervulde zijn dienstplicht bij het 5e Regiment Infanterie in het jaar 1913, dit eindigde op 15 januari 1914 en Kuurman had toen de rang van sergeant.
In het bevolkingsregister zien we dat hij uit Meppel vertrekt op 15 november 1915 naar de Prins Hendrik Kazerne te Nijmegen. De opleidingsschool voor de soldaten en onderofficieren van het KNIL. Hij krijgt dan een detachering bij het leger in Nederlands-Indië voor een periode van eerst 2 jaar en later 3 jaar. Geert Kuurman vertrekt met de s.s. Insulinde naar Nederlands-Indië. In 1918 verlaat jij de dienst wegens lichamelijke ongemakken. Hij blijf met toestemming
van het Ministerie van Defensie in Ned. Indië.
Later was hij in deze toenmalige Nederlandse kolonie werkzaam als directeur-eigenaar van de NV Kawi Ceara Cultuur Maatschappij en bezat hij plantages met een omvang van in totaal 27 ha.: 25 ha koffie en voor het overige kapok, peper, vanille enz.
Veel van zijn bezittingen aan plantages en gebouwen gingen verloren als gevolg van de Japanse bezetting. Niettemin hadden zijn activiteiten hem in staat gesteld een bepaald vermogen op te bouwen.
Na een verblijf van ruim 38 jaar keerde Kuurman terug naar Nederland. Tot zijn overlijden op 30 augustus 1973 woonde hij in Lochem.
Geert Kuurman is op 80 jarige leeftijd overleden op 30 augustus 1973.
JAN JANSEN
Jan Jansen wordt op 9 februari 1899 geboren te Meppel. Jan trouwt met Antje de Haas, geboren op 14 december 1899 te Leeuwarden. Samen vertrekken zij op 7 februari 1920 met de ss Insulinde naar Nederlands-Indië. Beiden gaan aan het werk als (hoofd)onderwijzer te Pontianak te Borneo.
Op 8 maart 1945 wordt hij bevrijd uit gevangenschap. Jan hoort na de bevrijding dat zijn vrouw Antje op 7 januari 1945 is omgekomen in Batavia, kamp Grogol. Antje ligt begraven op het Nederlands Ereveld Menteng Pulo.
Op 8 december 1941 moet Jan in dienst door de afkondiging van de Algemene Mobilisatie en wordt als Landstorm soldaat ingedeeld bij het Wapen der Infanterie. Op 2 maart 1942 na de overgave aan Japan wordt hij krijgsgevangene gemaakt.
Jan vertrekt dan in december 1945 terug naar Nederland, en gaat op 31 maart 1946 met groot verlof.
Jan overlijdt op 9 maart 1992 te 's-Graveland.